NVLO Jaarcongres 2019
 
Overzicht sprekers/voorzitters - NVLO congres 2019
(op alfabetische volgorde van achternaam weergegeven)
Mimoen Ahmidi
Bedrijfskundig manager OK, Voorzitter NVLO
Alrijne Zorggroep
Bedrijfskundig manager OK, Voorzitter NVLO
 
Jorg Damen
Arbeids- en organisatiepsycholoog
Vaak zien we mensen die elkaar niet begrijpen: op straat, in de politiek maar ook op het werk. Mensen worden stelliger in hun standpunt, voelen zich niet gehoord én zien de ander niet staan. Gelukkig zijn er toch vaak veel gemeenschappelijke belangen. Het overgrote deel van de miscommunicaties kan dan ook opgelost worden door deze belangen naar boven te halen en het wederzijds begrip te verhogen. Door dieper in te gaan op emoties, coping strategieën maar ook persoonlijke talenten laat Jorg werknemers en teams beter (samen)werken. Het resultaat: betrokken medewerkers die hun talenten inzetten om gemeenschappelijke doelen te halen.
Jorg Damen is arbeids- en organisatiepsycholoog en geeft training en advies op het snijvlak van gedragsverandering, werk en positieve psychologie. Hij heeft een trainersopleiding gevolgd aan de Universiteit Utrecht waar hij communicatievaardigheden doceerde. Jorg geef training aan uiteenlopende doelgroepen maar is gespecialiseerd in de maatschappelijke sector. Als senior projectmanager bij Medilex heeft hij zich gespecialiseerd in gedrag, teamsamenwerking, zelfsturende teams en (modern) leiderschap in de zorg.
 
Wibo Koole
Management-consultant en mindfulnesstrainer
Mindful werken maakt je dag relaxter en effectiever. Je ontwikkelt de mentale veerkracht om effectief te schakelen tussen actie en stilstaan bij waar je mee bezig bent.
Wibo Koole leert je hoe mindfulness precies werkt, en hoe je het kunt toepassen in je persoonlijk leiderschap, in het werken met teams én in de creatie van een productieve, coöperatieve organisatiecultuur. Helder en praktisch, zonder enige zweverigheid!
Wibo Koole is management-consultant en mindfulnesstrainer. Hij heeft een lange ervaring als manager en directeur bij organisaties als de Consumentenbond en Stichting Natuur en Milieu. Als consultant richt hij zich op strategie, innovatie en veranderingsmanagement. Koole is een van de oprichters van het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam, waar hij mindfulnesstrainingen voor managers geeft.
 
Ben Kuiken
Filosoof, journalist en schrijver
Het leven wordt steeds complexer. Zeggen we, en we knikken ernstig. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat is complexiteit, en hoe kun je ermee omgaan? Het helpt in elk geval niet om dingen te versimpelen en ze bijvoorbeeld in regels en protocollen te gieten. Maar wat dan wel? Ben laat zien dat wij mensen voortdurend streven naar controle en beheersing, maar dat dit ons bij complexiteit niet gaat helpen. Leer van de pioniers van het nieuwe organiseren en laat je inspireren door de manier waarop zij de complexiteit te lijf gaan. Dat begint in elk geval met zin maken, bijvoorbeeld in goede zorg, goed onderwijs en een veilige samenleving voor iedereen. Ben Kuiken brengt een verdieping en verheldering in een periode van system change. Als mens, professional, manager of ondernemer kun je er alleen maar beter van worden.
Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van boeken als De laatste manager, De PRET-factor en Eerste Hulp bij Nieuw Organiseren. Hij is de initiatiefnemer van het platform nieuworganiseren.nu, voor en over nieuwe manieren van organiseren.
 
Hans van der Loo
Wetenschappelijk onderzoeker, adviseur en auteur
Waar haal je de energie vandaan om sneller en effectiever te veranderen en beter te presteren. Hoe weet je jezelf en anderen in beweging te zetten? Hoe kun je met meer plezier beter presteren? Dát zijn de thema’s waar zijn aandacht naar uitgaat.

Hans van der Loo was tussen 1977 en 1987 als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan diverse universiteiten (Utrecht, Berkeley, UCLA), waarna hij zijn loopbaan vervolgde bij KPN Research Lab. Vanaf 1993 was hij als adviseur werkzaam bij &Samhoud, Pentascope en Turner. Sinds 2015 is hij co-founder van de bureaus betterday en EnergyFinder. Hij spreekt regelmatig in binnen- en buitenland. Hij is auteurs van meerdere managementbestsellers (‘Kus de visie wakker’, ‘Vaart maken’, ‘Waar halen we de energie vandaan?’, ‘Musk Mania’). Binnenkort verschijnen twee nieuwe boeken van zijn hand: ‘Werkvuur’ en ‘Wavemakers’.
 
Jochem Nooyen
Dagvoorzitter en illusionist
In 2009 deed Jochem mee aan De Nieuwe Uri Geller show op SBS6. Tijdens de shows van Uri Geller sms-ste het publiek hem naar de halve finale! Voor deze goochelaar was dit een ware spoedcursus mentalisme en hij raakte gecharmeerd van deze mooie vorm van mind magic. Waarschijnlijk zal Jochem deze vorm van goochelen, die echt over het menselijk vermogen gaat, nooit meer achter zich laten.
Naast zijn loopbaan als mentalist werd Jochem een veelgevraagd acteur voor reclamespotjes en korte films. Hij is o.a. bekend als Barteljaap uit Rundfunk
Geen standaard interactie met handen opsteken maar persoonlijke illusies die je raken en aan het denken zetten over de werkelijkheid, ‘Niets is wat het lijkt’. Interactief, verfrissend en wonderlijk.
 
Robert Pierik
Oncologisch chirurg en schrijver
Robert Pierik is een alom gerespecteerde medicus. Hij was voorzitter van de Nederlandse Verenging van Heelkunde en is als oncologisch chirurg gespecialiseerd in borst- en slokdarmkanker. Hij werkt al meer dan twintig jaar bij de Isala Klinieken in Zwolle. In 2009 werd hij verkozen tot Beste Opleider van Nederland. Hij debuteerde in 2018 met ‘Snijgeil’ als romanschrijver.

Robert Pierik werd ten tijde van het faillissement van Medisch Centrum Slotervaart door minister Bruins ingeschakeld als gezaghebbende en onafhankelijke adviseur. Pierik: ,,Normaal gesproken doet de curator de poort op slot, maar dat kan bij een ziekenhuis natuurlijk niet, er moesten nog operaties worden verricht bijvoorbeeld. Interessant om dat proces twee weken lang te mogen begeleiden‘’.
 
Titia van der Ploeg
Opleider van opleiders, communicatietrainer, spreker en auteur
Slimmer informatie verwerken en onthouden, wie wil dat niet? In deze tijden van informatie-overload is het moeilijk om overzicht te krijgen en te houden en om snel de juiste keuzes te kunnen maken.

De techniek van het mindmappen helpt om weer grip te krijgen op informatie en gedachten in je hoofd. Wie mindmapt, heeft aantoonbaar minder tijd nodig om informatie te verwerken, voorkomt onnodig werk en kan informatie veel beter terughalen. En dat komt weer ten goede aan mindful leiderschap.
Ir. Titia van der Ploeg is zelf enthousiast mindmapper. Zij is auteur van diverse boeken en eigenaar van Bureau 5 voor 9 (www.5voor9.com). Zij helpt professionals uit te blinken op persoonlijk en didactisch vlak via de IMPACT-methode. In haar boek Training 2.0 wordt deze methode uitgewerkt. Titia is veelgevraagd spreker en verkozen tot NOBTRA Trainer van het Jaar 2014/2015.haar eigen boeken: over Mindmappen en Training 2.0.
 
Lucas Schroder
Oceaan zeiler en adviseur in prestatievermogen
De snelste Nederlander ooit in één van de zwaarste oceaan zeilraces ter wereld: de Transat 6.50 solo oceaanrace van Frankrijk naar Brazilië. In 2006 verruilde Lucas zijn kantoor voor de grote oceaan en de professionele zeilsport. Inmiddels heeft hij meer dan 30.000 zeemijl op de ruwste zeeën geraced, alleen, tegen de internationale top in de solo zeilsport. Hiervoor heeft Lucas meerdere onderscheidingen ontvangen. In de afgelopen zes jaar is hij ervaringsdeskundige geworden in het presteren onder grote druk met minimale slaap.