Pet preduzeća učestvovalo je u Izazovu dekarbonizacije za MSP. Implementirani projekti doprinose dekarbonizaciji i pokazuju put ka središnjem cilju strategije dekarbonizacije – dostizanju neto nultih emisije i stabiliziranju klimatskih promjena.

UNDP je u avgustu 2020. godine pokrenuo pilot inicijativu o zelenom i održivom ekonomskom oporavku kako bi podržao razvoj cirkularnih poslovnih praksi u 5 kompanija iz različitih industrija i područja Bosne i Hercegovine. Inicijativu je finansijski podržao UNDP-ov Mehanizam za brzo reagiranje.

ZZ BRKA

ZZ Brka prijavila je projekat “Dekarbonizacija zadruge Brka”. Projektom je predviđena instalacija solarne elektrane od 54 kw. Na taj način će izvršiti transfer sa neobnovljivih na obnovljive oblike energije, a od električne energije dobivene putem solarnih panela planiraju da u potpunosti zadovolje trenutne potrebe za električnom energijom, kao i da sistem grijanja vode koju koriste u procesu pasterizacije mlijeka i procesu proizvodnje sira prebace na obnovljive izvore energije.

BRAVARIJA PILE

Bravarija Pile prijavila je projekat “Promjena sistema grijanja i hlađenja te prelazak na ekološki prihvatljive energente”. Projekat uključuje zamjenu sistema grijanja/hlađenja, odnosno prelazak sa korištenja lož ulja na ekološki prihvatljive energente. Ovim će preduzeće smanjiti svoj karbonski otisak na godišnjem nivou za 225 tona CO2.

FERRETTO GROUP

Ovo preduzeće predložilo je implementaciju projekta “Energia 30”. Riječ je o solarnoj elektrani kapaciteta 30,3 kW. Postrojenje planiraju postaviti na krov poslovne hale, te omogućiti eksploataciju obnovljive solarne energije, u cilju smanjenja kupovine i potrošnje električne energije koju nabavljaju od distributera na tržištu. Ovim će preduzeće smanjiti svoj karbonski otisak na godišnjem nivou za 27,5 tona CO2.

IMACO SYSTEMTECHIK  

Ovo preduzeće predložilo je implementaciju projekta “Fotonaponska elektrana za vlastite potrebe”. Projekt ima za cilj proizvodnja vlastite – čiste električne energije, smanjenje troškova za električnu energiju, povećanje energetske efikasnosti, odnosno korištenje solarne energije u svrhu grijanja i hlađenja, rasvjete i smanjenje zagađivanja (CO2). Ovim će preduzeće smanjiti svoj karbonski otisak na godišnjem nivou za 125 tona CO2.

PROFINE BH

Ovo preduzeće predložilo je implementaciju projekta “Primjena toplotnih pumpi u zamjeni sistema grijanja (ugalj i plin)”. Projektom je predviđena zamjena postojećeg složenog sistema grijanja iz neobnovljivih izvora (ugalj i plin) te prelazak na sistem grijanja putem toplotnih pumpi. Ovim će preduzeće smanjiti svoj karbonski otisak na godišnjem nivou za 27,2 tona CO2.

BIONA&BEYOND

Biona&Beyond, inovativna kompanija iz Sarajeva, mnogo pažnje obraća i na uticaj svog poslovanja na okolinu. Kroz inicijativu „Zeleni i održivi oporavak“ UNDP-a Biona&Beyond praktično je tranformisala svoju proizvodnju prema zero waste konceptu nabavkom novih proizvodnih mašina. Danas ova kompanija praktično da nema organskog otpada iz proizvodnje.

EMPRESS

EMPRESS D.O.O. iz Zenice je kompanija koja je nastala 2017. godine kao rezultat ženskog poduzetništva a bavi se proizvodnjom radne odjeće, kućnog dekora, posteljine te drugih tekstilnih proizvoda. Nove okolnosti donijele su i nove izazove, a prijavom na Javni poziv UNDP-a za cirkularne poslovne modele imali su za cilj uložiti u smart mašine nove generacije i recikliranje materijala.

MILINKOVIĆ

Preduzeće specijalizovano za kreiranje i izradu masivnog pločastog namještaja, građevinske stolarije i ostale galanterije sa višegodišnjim domaćim i inostranim iskustvom, MILINKOVIĆ D.O.O. javni poziv UNDP-a iskoristilo je za nabavku peletirke koja prerađuje sav otpad iz proizvodnje te alata koji će im omogućuti reparaciju starog namještaja.

ŠUMSKA TAJNA 

Porodična kompanija za proizvodnju i preradu i skladištenje organskih proizvoda Šumska tajna iz Ribnika fokusirana je na izvoz certificiranog organskog i konvencionalno uzgojednog zamrznutog bobičastog voća. Kroz podršku UNDP-a, okrenuli su se kompostiranju organskog otpada iz proizvodnje te izgradili moderne prečistavače za vodu da bi očuvali okolinu od koje njihova proizvodnja zavisi.

ENERGO MAX OIL

ENERGO MAX OIL kompanija iz Gradačca ima 15 godina iskustva u pakovanju i distribuciji motornih ulja, antifriza i ostalog za motorna vozila i industriju. Ponukani tržišnom krizom, odlučili su transformisati svoje poslovanje prema cirkularnom modelu koji se zasniva na prikupljanju i obradi otpadne plastike i baterija.