RAZGOVORI 

BUDUĆNOSTI01:

ZRAK KOJI DIŠEMO 

Petak, 18 decembar, 2020

Više o događaju

Razgovori budućnosti:_“ predstavljaju serijal virtualnih događaja u organizaciji UNDP-ovog Accelerator Lab-a u Bosni i Hercegovini, s fokusom na aktuelna pitanja ili insipirativne razvojne mogućnosti. Događaji su prilika za nadahnute govornike, disruptore i sve one sa širim sistemskim promišljanjima da međusobno razmjene ideje o budućnosti te iskustava koja potiču na razmišljanja o odabranoj temi, izvan uobičajenih okvira, kao i inovativne pristupe razvoju u Bosni i Hercegovini. Tema prvog virtualnog događaja „Razgovori budućnosti: _“ jeste zrak koji dišemo, a cilj je predstaviti svježe ideje koje mogu potaknuti akciju u Bosni i Hercegovini i doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka u zemlji.. 

 

Zašto zrak?

Zrak je nužan za život na Zemlji. Ipak, jedan od vodećih okolišnih uzroka smrti u svijetu je njegova zagađenost. Primjera radi, u Evropskoj uniji (EU) oko 400.000  prijevremenih smrtnih slučajeva uzrokovano je posljedicama zagađenja zraka, što je deset puta više od broja stradalih u nesrećama na cestama. Zagađenje zraka izazova oboljenja kod oko 6,5 miliona u EU, sa uzrocima koji uključuju moždani udar, astmu i bronhitis. Nadalje, zagađenje zraka ima izrazito štetne učinke na stanovništvo i prirodni okoliš, a u EU pogođeno je gotovo dvije trećine ekosistema. Posljedice na zdravlje vezane za onečišćenje zraka (uključujući mentalno zdravlje) izražene su i u Bosni i Hercegovini, zemlji koja se suočava s jednom od najviših stopa čestičnog (PM) zagađenja na svijetu. Otprilike 3.300 prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se koncentraciji PM2,5 u okolini, odnosno 9% ukupne godišnje smrtnosti. Sarajevo, glavni grad zemlje, bilježi najveće stope primarnog zagađenja česticama PM2,5 u zimskim mjesecima. Naime, toplinske inverzije zadržavaju hladan i izrazito zagađen zrak. U takvim je slučajevima oko pola miliona stanovnika izloženo povišenim koncentracijama zagađivača u zraku, a najveći izvor primarnog PM2,5 u Sarajevu su individualna ložišta u stambenim objektima (na drvo i ugalj), nakon čega slijede saobraćaj i industrija. Zagađenje zraka je problem i za mnoga druga naseljena mjesta u Bosni i Hercegovini.

 

Teme razgovora:

Pravo na čist zrak

Većina svjetske populacije izložena je bez njihovog pristanka opasnim tvarima i otpadu koji povećavaju vjerovatnoću razvoja bolesti i poteškoća kod čovjeka tokom cijelog života. 

 

Umjetna inteligencija

Tehnologija poput umjetne inteligencije postala je sredstvo za pomoć u rješavanju zagađenja zraka. Može pomoći u boljem mjerenju, identificiranju izvora zagađenja zraka, razvoju politika, kao i prognozi, procjeni i primijeni logike u rješavanju problema.

 

Biomimikrija

Oponašanje prirodnih obrazaca i strategija u razvoju održivih tehnologija nam može pomoći u rješavanju problema kvalitete zraka. 

 

Pametna mobilnost i senzoriranje u urbanom 

Inovativne vizije urbane pamente mobilnosti pomažu vitalnosti budućih gradova kao urbanog mjesta za svakog čovjeka. 

Naši inspirativni
govornici


Naši inspirativni govornici će diskutirarati na brojne teme: od izazova i prilika, do različitih perspektiva i rješenja problema zagađenja zraka.

Marco Poletto
ecoLogicStudio

    

 

Byungwook Brian Yoon
Hyundai

    

 

Aleks Berditchevskaia
Nesta

    

 

Priyanka deSouza
MIT

    

Courtney Savie Lawrence
Laboratorija za cirkularni dizajn

   

Weenarin Lulitanonda
Tajlandska mreža za čist zrak

    

Steliana Nedera
UNDP u Bosni i Hercegovini