Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μακροχρόνια φροντίδα
Στη Στρογγυλή Τράπεζα με συντονίστριες τις κ.κ. Ελισάβετ Μεσθεναίου & Τζούντη Τριανταφύλλου παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρώπη και ο εν δυνάμει ρόλος μιας Διάσκεψης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Όσον αφορά τη μακροχρόνια φροντίδα στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα του ευάλωτου γηράσκοντα πληθυσμού και οι δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου για τον πληθυσμό αυτό στην Ελλάδα. Εξετάστηκε το εθνικό πλαίσιο μακροχρόνιας φροντίδας της χώρας και οι εξελίξεις στην προαγωγή της καλύτερης περίθαλψης ως δικαίωμα των πρεσβυτέρων, καθώς και ο συσχετισμός τους με τα προβλήματα τήρησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η εκπαίδευση του προσωπικού, φροντιστών & ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας για την εξάλειψη των διακρίσεων και της κακοποίησης των ευάλωτων ατόμων. Η Στρογγυλή Τράπεζα που οργανώθηκε από την Ε.Γ.Γ.Ε. θα προωθηθεί επίσης μέσω της συμμαχίας Ελλήνων καιΕυρωπαίων ιθυνόντων WeDO2.Σεξουαλικότητα και τρίτη ηλικία
Με τη διάλεξη του Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου Ψυχιάτρου, ολοκληρώθηκε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής.
Η σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία συχνά αντιμετωπίζεται με χιούμορ από τους νεότερους. Αυτό προκύπτει από τα βαθύτερα συναισθήματα της αμηχανίας ή και από την άρνησή τους στην παρουσία των μεγαλύτερων ανθρώπων. Γιατί αυτό; Ένας λόγος ίσως είναι ότι η ιδέα της σεξουαλικότητας προσκρούει με στερεότυπα της μαμάς και του μπαμπά ή της γιαγιάς και του παππού. Η άρνηση της σεξουαλικότητας των γονέων και των παππούδων έχει γενικευθεί σε όλους τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Ο πολιτισμός μας αντανακλά αυτήν την άρνηση και την αμηχανία στα δημοφιλή ΜΜΕ, όπου η σεξουαλικότητα τυπικά απεικονίζεται από νέα και ελκυστικά άτομα. Αυτοί οι τρόποι σκέψης σχετικά με την σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία –άρνηση, γενικευμένη διατύπωση/άποψη και χιούμορ– αναπαριστούν έναν τύπο ηλικιωμένου ή την αντίληψη ότι τα ηλικιωμένα άτομα δεν είναι τόσο ικανά να είναι σεξουαλικά εξαιτίας του στοιχείου της ηλικίας τους. Η σεξουαλική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται λοιπόν σαν ένα κανονικό και αθεράπευτο μέρος της τρίτης ηλικίας.Παρά τα στερεότυπα, αρκετοί παράγοντες αλλάζουν τις κοινωνικές απόψεις σχετικά: η σεξουαλική επανάσταση (1960) και η φεμινιστική επανάσταση (1970)· η ανάπτυξη της θεραπείας αντικατάστασης ορμονών (HRT) για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση· για τους άνδρες, οι από στόματος θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία (π.χ. Viagra). Η ανάδειξη επίσης της στυτικής δυσλειτουργίας έχει δημιουργήσει μια εξοικείωση με το θέμα και έχει φέρει πολλά ζευγάρια μεγάλης ηλικίας στη διαδικασία θεραπείας που αλλιώς πιθανόν θα υπέφεραν από σιωπή και ντροπή.
Οι στάσεις προς την σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Έναν αιώνα πριν, το προσδόκιμο ζωής ενός ενήλικα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τα 40 έτη. Σήμερα, άνδρες και γυναίκες ξεπερνούν τα 80 έτη, ενώ οι μελλοντολόγοι προβλέπουν ότι ενώ η απόλυτη διάρκεια ζωής δεν θα υπερβεί τα 100 χρόνια, η διάρκεια της ενεργού και υγιούς ζωής θα αυξηθεί. Οι δημογραφικές αλλαγές θα έχουν τρομακτική επιρροή και στις σεξουαλικές συμπεριφορές και στάσεις της τρίτης ηλικίας.